OVER PIETER

‘Waarin onderscheidt Pieter zich als ontwerper?’ Deze vraag beantwoordde ik als nieuwkomer op de arbeidsmarkt meestal met het overhandigen van mijn portfolio. “Show, don’t tell”, heb ik eens op de achterkant van een bierviltje zien staan. Het portfolio was dan ook volgepropt met mijn meest succesvolle projecten. Uiteenlopend van bedrijfslogo’s met eigen typografie tot bizarre surrealistische creaties.

 

Maar dat een stapel gelikte ontwerpen geen tevreden klant garandeert, realiseer ik mij pas na een reis door India.

 

Een portfolio is een goede eerste kennismaking voor het beoordelen van de stijl en vaardigheden van een ontwerper. Maar het resultaat van een persoonlijk/commercieel ontwerp is altijd uniek en vooraf dus nog niet bekend. Dat vraagt om een vertrouwen, dat je pas kunt geven als deze kennismaking wederzijds is.

 

Door mijn aangeboren nieuwsgierigheid en interesse in mensen is dit voor mij altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Vragen als “Wat wil je bereiken met jouw ontwerp?’ ‘Wie spreek jij aan’ ‘Wat spreekt jou aan?’ Zijn voor mij belangrijker dan ‘Wat wil je dat ik voor je doe?’. Zo voer ik geen opdracht uit door het toepassen van aangeleerde trucs; maar vertaal ik jouw wensen, ideeën en behoeftes in een grafische oplossing die je verwachtingen overtreffen. Dat is mijn kracht.